Wednesday, January 31, 2007

X-Files


Tegnap este néztem meg az utolsó részt. Majdnem egy évig tartott amíg átrágtam magam a kilenc szezonon. Hogy mi volt az, ami megfogott a sorozatban? Elsősorban a hangulata. Ezt a hangulatot talán a sorozat fő zenéje tudná a legjobban meghatározni. Misztikus és rejtelmes, enyhén ijesztő de ugyanakkor várakozással is teli és feszült. A sok sötétben felvett jelenet, a sokszor sejtelmes alakok, megmagyarázhatatlan jelenségek, a titkos állami bunkerek, az összeesküvő öregek titkos csoportja. És itt is van a második dolog, ami megfogta a fantáziámat: az összeesküvés. Földön kívüliek ide vagy oda, van aki hiszi, van aki nem, de azt majdnem mindenki elfogadja, hogy az állam, vagy legalábbis ezen belül ilyen-olyan titkos vagy kevésbé titkos szervezetek és érdekcsoportok rejtett kísérleteket és fejlesztéseket hajtanak végre. Hogy a katonaságnak is van rejtegetnivalója és rejtegetnek is. És ez az a száll, ami behálózza a teljes sorozatot, összeköti a szezonokat. Ez az ami fenntartja a feszültséget. Mivel egy idő után a kitöltőrészekben, ahol megjelennek a vámpírok és farkasemberek, és úgy általában minden kultúrából összeválogatott csodalények nagyon banálisak és nevetségesek. Főleg azért, mert a mesterzseni Mulder ügynök úgy vágja haza a morkoncok hadát, mint aki előre ismeri a forgatókönyvet. Ez pedig unalmassá teszi a dolgokat. Egészen addig, amíg ki nem teszik a fenegyereket, hogy helyében Doggett ügynök boncolgassa a természetfeletti jelenségeket. Az elején ellene voltam a dolognak, mivel úgy éreztem, hogy Mulder viszi a sorozatot, de aztán kellemesen csalódtam, mivel ezek a részek sokkal izgalmasabbak voltak, mint a Mulderes rizsa részek.

A legtöbb szereplő meghal, de csak ritkán halálosan. Mintha lenne egy olyan szabály, hogy amíg nem halt meg a karaktered a sorozatban addig nem lehet igazi x-aktás karakternek nevezni.

És itt van az ördögi Spender bácsi, a cigarettázó. Óriási hatalmával és ismereteivel mindig a kezében tartja a szálakat, és úgy tűnik, hogy az ő kezében van a bolygónk sorsa és ő az, aki Mulder életét is megvédi ha kell.

És akkor jött a nagy bumm a nyolcadik rész végén, amikor is megszületik a kis William, majdnem olyan körülmények között mint Jézus, a megnemtermékenyített Scullytól, akihez Muldert egy akár csillaggal is azonosítható fényforrás vezette el. Akár itt is vége lehetett volna, de mégsem. Jött még egy szezon, aminek a vége aztán még ennél is véglegesebbre sikeredett. Terjedelem 1 óra 24 perc, bevágások a régebbi részekből, majd minden régebbi szereplő felsorakozik, és az igazságok igazságaként beharangozzák, hogy a földönkívüliek végső hódítása 2010 december 22.-ére esik majd. Ez egy eléggé rejtett titok úgyhogy ha ez lesz az utolsó bejegyzésem, akkor tudjátok, hogy miért.

De azért komoly aggodalomra nincs ok, mivel mi itt Romániában nem vagyunk veszélybe. Ha földön kívüliek jönnek, akkor mind Amerikába mennek, ha Gondzilla megszületik, ő is elúszik oda és ha világvége jön, akkor is Amerikát sújtja. Ha az ufók meg is érkeznek 2010-re, akkor is minket csak akkor igáznak le, ha teljesítjük a csatlakozási feltételeket.

No comments: