Saturday, February 10, 2007

Hogyan vágódjunk be kultúraszerető ismerőseinknél 1.


Ha szombat, akkor színház.

Akár hiszitek, akár nem, közöttünk élnek a színházszeretők. Külsőre fix úgy néznek ki, mint akármilyen más hagyományos emberek, viszont ha a színház, vagy egyéb a témába vágó szavakat hallják, akkor felderül az arcuk és kijelentik krédójukat, mi szerint a színház egy nagyon profi hely, ahol nagyon jól lehet szórakozni. Igen, tudom mit gondoltok most, én is voltam színházban már és tapasztaltam, hogy nem is lehet olyan jól szórakozni, mert akkor furcsán néznek rád az emberek. Na de ezt ne mondjuk meg nekik, mert akkor lehet hogy biztatónak induló kapcsolatunk rövid életűnek bizonyul.

Mit tehetünk akkor, hogy a színházzal kapcsolatban kimagasló érdeklődésünk felől biztosítsuk újdonsült barátunkat? Nem baj, ha nem vagyunk tisztában a heti hírekkel, mivel itt mindig felhozhatjuk, hogy annyira lefoglalt a tanulás / munka. És különben is apró irányított mondatokkal rávezethetjük ismerősünket, hogy elárulja mi is a helyzet, mit vetíte játszanak a héten, ki rendezi, stb. Ilyenkor elég ha csak a mondatot vagy szót fejezzük be vele együtt, mint aki pontosan tudjuk, hogy miről is beszél. Ez után vegyük fel azt az arcunkat, mint mikor régi ismerősről hallunk, illetve használjuk nyomatékosan a "persze" szót.

De hogy kitűnjön, hogy mi nem csak szemlélői vagyunk a színházi életnek, hanem kritikus ismerői is, álljon itt egy pár hasznos tipp. Itt az ismeretlen szavakat is próbáljuk meg úgy kiejteni, mint aki úgy vágja a dolgokat, mint Kolumbán a matek-infósokat metrikus terekből.

1. Úgy hallottam, hogy Stratzmauer László, a pécsi színház rendezője hétfőn érkezik városunkba, hogy értekezést tartson fontos színházi dolgokról. (fej enyhén felemel, szemez, enyhén felhúzott szemöldök, tudákos nézés)

2. A Hattyúk tava egy nagyszerű mű. Mindig is szerettem az állatokat. (nézés révetegen a távolba, kéz a szív felé csúszik, az arc lassan áhítatossá válik)

3. Legutoljára egy stúdió előadáson voltam. Annyira jó volt. (itt nem elámulni, valóban van olyan, hogy "stúdió előadás", becsszóra. Itt szünetet lehet tartani, enyhén vakar fej. A szünet valószínűleg meghozza az eredményt és színház szerető barátunk átveszi innen a beszélgetés folyamát. Már csak hallgatnunk kell és okosan bólogatni.)

Sok sikert és kellemes kikapcsolódást kívánok mindenkinek.

No comments: