Wednesday, October 29, 2008

007 anno '67

- A Walter PPK! We only know one man who caries sis kind of gun.
- Who?
- James Bond!
- But he died. It was all over zö news.
- Aha! But that was just a setup!

Friday, October 24, 2008

Markó Béla egy köcsög

Hogy mi mondatja ezt velem? Az a törvénytervezet, amit megírni / megíratni készül, azzal kapcsolatban, hogy olyan településeken, ahol egy adott százalékot meghalad a magyar lakosság részaránya, kötelező legyen a román iskolások számára a magyar nyelv oktatása. Szerintem ez nem csak meggondolatlan hanem felháborító ötlet is. Szerintem az összes Romániában élő ember el kéne sajátítsa a román nyelvet, magyar nyelvet pedig csak az aki akarja.

Lehetne ez egy opcionális dolog mondjuk, hogy aki akarja, román vagy egyéb nemzetiségű létére megtanulhassa az iskolában a magyar nyelvet, mint egy akármilyen idegen nyelvet, mint például az angolt vagy a németet.

Ellenben egy ilyen "kötelező" kijelentéssel nagyon nem értek egyet (mondjuk én mindentől prüszkölök, ami kötelező), hisz ez csak feldühíti a románokat, felkavarja a vizet, megmérgezi a hangulatot. Ha már a magyar nyelv promoválásáról van szó, akkor inkább egy ezt megkedveltető marketing kampányra lenne szükség, nem pedig egy ilyen törvénytervezetre, ami pont hogy megutáltatja románokkal a nyelvünket.

Valószínű, hogy ez csak egy kampányfogás Markó részéről, aki ezzel akar benyalni azoknak a magyaroknak, akik nem az RMDSZ-re szavaztak eddig. Ami engem illet ezzel csak elvette a kedvem az RMDSZ-től. Ideje lenne már megszabadulni ettől az alaktól és valaki értelmesebbet, fiatalabbat ültetni a helyébe. Markó Béla egy köcsög.

Wednesday, October 22, 2008

Amerika történelme ittasan

A reggel találtam ezt a VBS tévét, ami on-line és akárki lesheti kedvére. Itt van egy videó, amit ott láttam és ajánlom nektek is figyelmetekbe (meglepetésemre Jack Black is játszik benne, ami szerintem nem semmi):



Saturday, October 18, 2008

ELMARAD!!!

Az előbbi postban bereklámozott fellépés a Corvinusban elmarad. Nagyon sajnálom... Pulă de cal.

Wednesday, October 15, 2008

Stand Up a Corvinusban Vasárnap, 22:00

Úgy néz ki, hogy újraindulnak a stand up estek Kolozsváron, és hát ugye, hogy mindenki ezt várta. Tavaly a Bulgakovban volt havi egy előadás, a Corvinusban pedig minden második héten. A Bulgakovban minden valószínűség szerint ugyanez a rendszer marad, a Corvinusról pedig csak annyit tudok, hogy Vasárnap, November 19.-én lesz egy összetett est, ami koncerttel indul és stand up-pal végződik, méghozzá velem :)


Szóval akit érdekel, most vasárnap este, 22:00, Felméri Péter - Stand Up est a Corvinusban, előtte pedig koncert, ami valószínűleg hamarabb kezdődik.
A kép csak illusztráció.

[Fizetett reklám.]

Wednesday, October 08, 2008

A Bolond és a Bánya Manó

Nem meséltem még a nagybányai Főtér Fesztiválról. De majd most. Másodszorra hívtak meg a Főtér kabaláját játszani Nagybányára és hát az idén is nagyon tetszett a buli. Tavaly a Főtér Bolondja voltam, idén pedig a Bánya Manó. A feladatom pedig az volt, hogy az embereket szórakoztassam, műsorok levezetésébe besegítsek, esetleg műsort is vezessek (de konkrétan műsorvezető nem voltam, arra ott volt tavaly TSz, idén pedig Béfé), ebbe-abba belefopázzak, növeljem a hangulatot. És közben tallérokat (a gyakorlatban ezek színes fakorongok voltak) osztogassak, amit az utolsó nap eltombolázhattak a tulajdonosok.

Tavaly nehezebben indult be a dolog számomra, mivel annak ellenére, hogy szerintem sokkal találóbb cuccokat szereztem össze haveroktól, turkálóból, régi tartalékokból illetve profi kellékboltból, nem nagyon tudtam, hogy mire számítsak. Éppen ezért első nap effektív két vállra fektettek a tallér éhes gyerekek. Soha sem számítottam volna rá, hogy ennyire megvadulnak a tallérokért. Főleg, hogy nagyrészük azt se tudta mire való a tallér, mit lehet csinálni velük. Sokan még harmadnap is azt tudakolták, hogy mire valók ezek? Viszont ennek ellenére oda és vissza voltak értük, mindenkinek kellett. Szóval ez a tallér valódi valutává nőtte ki magát erre a három napra amíg a Főtér Feszt tartott.

Mint mondtam, az elején nem tudtam hogy kezeljem a pénzéhes csürhét, aminek átlag életkora valahol 7 év körül mozoghatott, átlag magassága pedig olyan 120 cm körül. Ezért az első nap után kétségbe esve mentem aludni. Azonban másnap reggel az egészet teljesen más megvilágításban láttam. Rájöttem, hogy ezek a gyerekek bármit megtesznek a tallérokért. És kinél vannak a tallérok? Szóval igen. A kulcsszó pedig a "stratégia". Ennek első pontja az volt, hogy délelőtt elrejtettem pár tallért a Főtéren, majd a rohamozó gyerekeknek azt mondtam, hogy ha kell tallér, akkor nyomás keresni. Ezzel levegőhöz tudtam jutni, és természetesen ezzel akármikor le tudtam rázni őket. Persze egy idő után már figyeltek engem, szóval másokat kellett megkérjek, hogy tallérokat rejtegessen szerteszét. A Fesztivál végére viszont rájöttek a gyerekek, hogy engem hiába figyelnek, ezért mindenkit követtek, aki velem kontaktusba került, de ez már csak Vasárnap este történt, akkor pedig már nem is volt olyan fontos a rejtegetés.

Aztán bevezettem az "aki lerohan engem nem kap tallért" szabályt. És hát a tallérért cserébe még akár szépen csendben, nyugodtan is tudtak maradni. A gyerekek válaszképpen pedig rájöttek, hogy talán kiemelkedő képességeikkel tudnak engem rávenni arra, hogy tallérokat adjak nekik. Táncoltak, ugráltak, énekeltek, rajzoltak, festettek, grimaszokat vágtak, kézimunkáztak, csak hogy tallért kaphassanak. Amikor pedig már ez is unalmassá vált, jött a szemétgyűjtés a Főtérről akció, ahol tallért kaptak azok, akik felszedegették a szemetet a földről, stb. Nehezen tudtam volna olyan dolgot elképzelni, amit nem lettek volna képesek megcsinálni a tallérokért.

Másik oldalról pedig erős szerveződésbe fogtak egyesek, mivel látták, hogy egyedül nehezen szereznek nagyon sok tallért, hogy a fődíjra pályázhassanak, és ezért elkezdtek csoportosulni. Én csak kis maffiáknak neveztem ezeket a bandákat. Ha a csoportból egyiknek adtam tallért valamire, már is rohant a haverokhoz, akikkel együtt gyűjtött, hogy ők is jöjjenek, ugyanazzal az mutatvánnyal, hátha nekik is adok. Mikor pedig átláttam a dolgon, és nem adtam nekik, jött a nagy felhördülés, hogy akkor meg a másik miért kapott? Ekkor jött az egyes szabály: "aki lerohan engem nem kap tallért". Összesen talán három ilyen kis maffia csoportosulásra figyeltem fel, de lehet, hogy több is volt.

Szóval ide mentem vissza az idén is, de most már ismeretekkel és tapasztalattal felvértezve. Az utasítás a tavalyihoz képest pedig csak annyiban változott, hogy most a felnőttekre is figyeljek oda, mert hát ők is a Fesztivál résztvevői. Ennek megfelelően hát nekik is osztogattam a tallérokat. (Itt csak zárójelben jegyzem meg, hogy volt egy anyuka, akinek biza szívesen osztogattam volna a tallérokat. Megállás nélkül.)

Az idei szerkóm nagy része turkálós volt + hatalmas fülek egy profibb boltból, de sajnos egyéb manó-kellékük nem volt. Szerintem nem volt nagyon manós a megjelenésem, de azért megtette. Felvértezve a tavalyi tapasztalatokkal, az első nap is nagyon simán és kellemesen telt, sőt egyenesen élveztem a manóskodást. Volt aki furán nézett, de nagy részükkel együtt szórakoztunk. Sok ismerős arcot láttam tavalyról, és picit meglepett, hogy úgy tűnt, mintha semmit se változtak volna a gyerekek. És hát ők is emlékeztek rám, az elején sokan megkérdezték, hogy most nem lesz Főtér Bolondja? De lesz. Nézz tükörbe. Kinél vannak a tallérok? He? Na azért!

A végére pedig itt van pár kép az idei nagybányai Főtér Fesztiválról. Amiken nagyjából én vagyok rajta. Mert hát olyanokat választottam...

Ábra 1. Cool as I am, chillin

Ábra 2. Ezt a bentondarabot ráteszem erre a kislányra. Hű, de nehéz.

Ábra 3. Ezen a képen dolgozok

Monday, October 06, 2008

4 Tök Ász

Hihi hahi hörf...

Wednesday, October 01, 2008

Egy délelőtt a templomban

Délelőtt voltam a templomban, de éppen nem volt előadás. Gondoltam megpihenek röviden. És hát meg is pihentem. Ahogy ott ültem, észrevettem, egy A4-es papírt az elülső pad hátán levő bibliatartóban. Kézbe vettem, hogy haddlám, mit ír rajta. És hát kicsit meglepett, hogy egy román ima volt rajta. De nem csak ennyit nyomtattak rá, hanem ott volt még a használati utasítás is az imához. Itt azt írta, hogy ezt az imát naponta ötször el kell mondani, reggelente, 10 napig. Utána jótékonykodni kell az egyház felé majd másnap a szegény kéregetők felé, konkréten 1 liter olajjal, 1 kiló liszttel, 1 kiló gyümölccsel (vagy talán ezeket összetéve egy három kilós gyümölcsös süteménnyel), illetve egyéb dolgokkal, amit még a lelkiismereted kíván. Ha ez mind megvolt, akkor helyben részesülsz Szűz Mária csodájában (hogy ez konkréten mi lesz, nem árulta el a szöveg, biztos valami meglepetés).