Friday, October 24, 2008

Markó Béla egy köcsög

Hogy mi mondatja ezt velem? Az a törvénytervezet, amit megírni / megíratni készül, azzal kapcsolatban, hogy olyan településeken, ahol egy adott százalékot meghalad a magyar lakosság részaránya, kötelező legyen a román iskolások számára a magyar nyelv oktatása. Szerintem ez nem csak meggondolatlan hanem felháborító ötlet is. Szerintem az összes Romániában élő ember el kéne sajátítsa a román nyelvet, magyar nyelvet pedig csak az aki akarja.

Lehetne ez egy opcionális dolog mondjuk, hogy aki akarja, román vagy egyéb nemzetiségű létére megtanulhassa az iskolában a magyar nyelvet, mint egy akármilyen idegen nyelvet, mint például az angolt vagy a németet.

Ellenben egy ilyen "kötelező" kijelentéssel nagyon nem értek egyet (mondjuk én mindentől prüszkölök, ami kötelező), hisz ez csak feldühíti a románokat, felkavarja a vizet, megmérgezi a hangulatot. Ha már a magyar nyelv promoválásáról van szó, akkor inkább egy ezt megkedveltető marketing kampányra lenne szükség, nem pedig egy ilyen törvénytervezetre, ami pont hogy megutáltatja románokkal a nyelvünket.

Valószínű, hogy ez csak egy kampányfogás Markó részéről, aki ezzel akar benyalni azoknak a magyaroknak, akik nem az RMDSZ-re szavaztak eddig. Ami engem illet ezzel csak elvette a kedvem az RMDSZ-től. Ideje lenne már megszabadulni ettől az alaktól és valaki értelmesebbet, fiatalabbat ültetni a helyébe. Markó Béla egy köcsög.

21 comments:

Anonymous said...

Köcsög utcai székházban ki más trónolhatna?

pászti said...

nemcsak markó béla, hanem az összes - bushtól gyurcsányig és băsescutól orbánig - fószer , tahó és csurliburli, aki a mostani világban politikus, mind köcsög. semmihez sem értenek csak a nagy büdös szájukat járatják.

Ella said...

Ezzel én se értek egyet. Bár Déltirolban az olasz anyanyelvűeknek is kötelező németül tanulni, még a wéczésnéninek is kell legyen papírja arról, hogy mindkét nyelvet ismeri. Ilyen alapon be lehetne vezetni a magyar nyelv oktatását is, de nem volna nagy eredménye. Van egy olasz ismerősöm, akinek magyart tanítok, de nagyon nehezen halad (remélem, hogy nem a tanárral van baj...)

Péter said...

...igen, Peter, igazad van! es alsocsikszentmikulason is a falu beszeljen csak romanul, hisz a rendor meg a kisfia egy vak hangot sem tud magyarul, hisz most koltoztek oda Krajovarol (nehogy mar a kicsi Alin megtanuljon magyarul, amikor Attila, Marci meg Szilard es a tobbiek megtanulhatnak - kotelezo modon - romanul), no meg ott van az apacazarda, onnan is a faluba jarnak vasarolni, es Mariska neni, a lazado szekely boltos - hogy a kutya rugja meg - nem hajlando megtanulni romanul, meg egyaltalan egy szuveren nemzetallam teruletem, megiscsak felhaborito, hogy egysek nem beszelik a hivatalos nyelvet, sot olyanok is vannak akik semmilyen nyelven nem beszelnek mert suketnemak.

az hogy a politikusok kocsogok az mas tema, kar is rajta vitatkozni. azok.

pffff

Felméri Péter said...

Péter, leginkább itt a nagyvárosokról van szó, mint például Marosvásárhely, Csíkszereda, stb. De igazad van, Csíkszentmikulásalsón is kéne vágják az emberek a románt, mivel gondolom, hogy nem akarják ott leélni a teljes életüket, hanem például elmennek Kolozsvárra vagy Bukarestbe egyetemre, vagy nézik a Protévét, esetleg üzleti kapcsolatokat létesítenek Románia távolibb sarkaiban, stb. Mindenképpen előnyükre válik, ha jól beszélik a románt.

A másik oldalról pedig, nem a magyar nyelv tanításával van bajom, hanem azzal, hogy ezt kötelezővé akarják tenni. Az lenne a helyes, ha opcionálisan választható lenne azoknak akik meg szeretnék tanulni. Ennek sokkal több haszna lenne.

Péter said...

"Szerintem az összes Romániában élő ember el kéne sajátítsa a román nyelvet, magyar nyelvet pedig csak az aki akarja."

Én ezen akadtam ki. CVT es Funar szokták hangoztatni, hogy minden román (mert szerintük te is az vagy) kötelezően meg kell tanuljon románul. Ez nincs rendben. Ugyanúgy a kötelezőséggel van a baj.

"is kéne vágják az emberek a románt, ... Mindenképpen előnyükre válik, ha jól beszélik a románt."

Hadd döntse el mindenki magának, hogy mi válik előnyére. (zárójel: vajon hány százaléka a székelyfoldön szinte 100% magyarul - bocs székelyül - beszélő falvakban felnövő gyerekek közül fog Kolozsvárra jönni, üzleti kapcsolatokat kötni stb?)

A másik probléma, és ez vitatott Európaszerte, hogy a bevándorlóknak kötelezővé lehet-e/kell-e tenni a többségi kultúra/nyelv elsajátítását. Duplacsavar: Székelyföld (és meg egy pár határmenti falu). Elvárható-e a rendőrtől alsócsíxentröcsögén, hogy a boltban ne lepődjön meg amikor nem értik ha conopida-t vagy batistuţa-t kér. (utalás egy régebbi bejegyzésedre :o) ) Szerintem inkább 1 ember alkalmazkodjon mint 100... nemde? (ugyanúgy ahogy mi pl. Kolozsváron nem is próbáunk magyarul vásárolni a boltban)

az a privát problémánk, hogy a magyar nyelvet az átlag indoeurópai nyelvnél nehezebb elsajátítani...

Igazam van-e? 8D

Felméri Péter said...

"Szerintem az összes Romániában élő ember el kéne sajátítsa a román nyelvet, a magyar nyelvet pedig csak az aki akarja."

Igen, ezt pontosan így gondolom, mivel annak ellenére, hogy egyeseknek nehéz elfogadni, Romániában élünk ahol egyetlen hivatalos nyelv van jelenleg, ez pedig a román. És ezt természetesen nem csak a magyarokra értem, hanem minden bevándorlóra, aki ide jön. Sőt minden egyéb esetben is fontosnak tartom, hogy az az emberek, aki egy adott országban élnek, bevándorlók vagy bennszülöttek, beszéljék az adott ország hivatalos nyelvét.

Ami a székelyföldi százalékokat illeti, ide csak annyit, hogy nem hátra, hanem előre kell nézni. Nem az a lényeg, hogy az idősebbek mit csináltak, hanem az, hogy a fiatalabbak mit fognak csinálni. Ezzel a globalizációval egyre inkább lecsökkennek a távolságok, egyre könnyebb utazni, egyre kevesebb ember marad ott ahova született és egyre többen költöznek máshova. A magyarok esetében például ez nem csak Magyarországot és Németországot jelenti, hanem Románia nagyobb városait is. Nagyon sok olyan, többségiben magyar lakosságú városokból származó egyetemista van Kolozsváron vagy akár Bukarestben is, akik nem költöznek már haza, hanem ott maradnak, ahol az egyetemet végezték.

A román nyelv elutasítása szerintem még egy morális lépés is sok itteni magyar szemében, mivel itt konkrétan nem is a nyelvtanulással van a bajuk az embereknek, hanem a román nyelv megtanulásával. Németül és angolul tanulni divat és jól mutat, de románul tanulni megvetendő...

És mielőtt a "románpárti" megbélyegzést aggatná rám akárki, megjegyezném, hogy számomra az emberek mind egyenlőek, nyelvre vagy bőrszínre való tekintet nélkül. És amiket itt felsoroltam csak objektíven tükrözik ezen véleményemet.

Amúgy van logika abban, amit mondtál a román rendőrrel, viszont szerintem ezt nem lehet így feloldani, hogy kötelezővé teszem számára a magyar nyelvet. Egyszerűen nem fogja megtanulni. Ezért kéne valahogy pozitív fényben feltüntetni neki a magyar tanulást, hogy átlássa, hogy ez neki is hasznára válik.

Anonymous said...

- váj de minye si de minye, dár
kum vorbic tinyerilor?

- hát maga tud magyarul??

- ha pénzetek van, minden nyelven tudok...

(a nem szabványos rénszarvas)

Péter said...

alig jutok nethez az utobbi napokban. akkor csak egy dolog: szerinted telleg mindegy, hogy valaki bevandorlo es ezert lett kisebbsegi, vagy a hatart toltak arrab? Mindegy hogy hanyadik nemzedek ota lakunk itt? Kerdezd meg esetleg idosebb szemelyek velemenyet is errol, nekik nehez azt mondani, hogy nincs igazatok.

...ezen kivul meg sok helyen santit amiket leirsz, es ez nem a romanbaratsagrol szol, hanem arrol, hogy nem gondoltad vegig, hogy milyen jogok illetnek meg es kulonosen miert.


Kovisara: bingo. respekt!

Felméri Péter said...

Igen, ebből a szempontból egyenlőnek tartom. Ugyanúgy fizet adót mindkettő, ugyanolyan kötelezettségei és ugyanolyan jogai kell legyen minden állampolgárnak attól függően, hogy a határt vagy csak a seggüket tolták és azért vannak adott országban. Nem nemzedékekben kell gondolkodni, hanem egyénekben. Nagyszüleid nem tudtak románul mert nem kellett nekik, hát ez van. De te az te vagy, ne kend az őseid nyakába, hogy ők magyarok voltak, akkor neked se kell más nyelvet megtanulni, hátha megint kedvezően tolódnak majd valamikor a határok. (ezt nem rád értettem, hanem úgy általában) Idősebb embereknek nehezebb elfogadni, hogy ez már Románia, mivel ők megélték a határeltolást. De a fiatalok már ebbe a környezetbe születtek, ebben nevelkedtek fel. A történelem felhánytorgatása és a másik nép utálata nem segít semmit a jelenlegi helyzeten.

Anonymous said...

Szóval szerinted ha valaki például Kiribatiból jön Romániába és megkapja a román állampolgárságot, akkor ugyanolyan jogai kell legyenek az anyanyelvét használni mint egy kb 2 milliós kisebbségnek???
Na ezt tényleg nem gondoltad végig.

Igenis kötelezővé kéne tenni, hogy Székelyföldön a köztisztviselők és közalkalmazottak tudjanak magyarul és ezt csak az iskolai magyar nyelv tanulásával lehet igazából elérni.

Felméri Péter said...

Hát igen Sándor, ha figyelmesen elolvastad volna azt amit írtam, akkor nem tetted volna fel ezt a kérdést. Igen úgy gondolom. Amerikában több mint 2 millió mexikói bevándorló van, még is úgy gondolom kötelező lenne nekik vágni az angolt.

mrscottpilgrim said...

hat en szivesebben tanulok angolt, mert tudom, hogy huzok, amint tudok romaniabol, es magyarorszag is szar hely mostmar :P
valszeg usa

Anonymous said...

Analógiát vonni az amerikai bevándorlók és az erdélyi magyarok között szerintem egyáltalán nem jogos. De te nem veszed figyelembe a történelmet, hanem mindent kapitalista szemmel nézel. (Sőt nem teszel különbséget az egyéni és közösségi jogok között sem.) Azt írod: „Ugyanúgy fizet adót mindkettő, ugyanolyan kötelezettségei és ugyanolyan jogai kell legyen minden állampolgárnak”.
Még a kapitalista szemszögből is sántít az analógiád: Nem ismerem pontosan az amerikai viszonyokat, de tudtommal nincs olyan város az Egyesült Államokban ahol a lakosság több mint 90%-ka mexikói legyen. Amennyiben igen, jogos lenne az ő elvárásuk is, hogy az ő adójukból fizetett közalkalmazottak tudjanak az ő nyelvükön (pl rendőr, postai hivatalnok, stb). Tudtommal az amerikai törvények sem kötelezik a mexikói bevándorlókat, hogy „vágják az angolt”, csupán az észszerűség törvényei: amennyiben érvényesülni akar, meg kell tanulnia angolul.

Én nem akarok veled vitatkozni. Egyetértek veled, hogy köcsögség volt Markó bátya törvényjavaslata, mikor ő is tudta, hogy startból halálra van ítélve és csak pár szavazatot akart vele szerezni. Ettől függetlenül egy utópisztikus társadalomban elvárható lenne, hogy a többnyire magyarlakta területeken a románok is megtanuljanak magyarul. Csak sajnos a jelenlegi valóság nagyon távol van ettől.

Ha folytatni akarod a „vitát”, holnap este sörözés közben lesz majd rá alkalom:P

Anonymous said...

"hogy a többnyire magyarlakta területeken a románok is megtanuljanak magyarul". Ez persze nem zárja ki, hogy a magyarok is megtanuljanak románul.

Lorinczi Zoltan said...

Csak 1 megjegyzes:
a minap voltam a bankban itt New York-ban, es a hivatalnok nevjegyere ez volt irva:

"X Y
(Habla Espanol)"

Ez meg egyszer igazolja azt, amit Kovi Sara idezett a Nem Szabvanyos Renszarvasbol.

Ella said...

szerintem azok a romanok, akik magyarlakta teruleteken elnek, maguktol is megtanulnak magyarul. es foleg ha ervenyesulni akarnak. nem lehet kotelezove tenni.

Felméri Péter said...

Igen Ella, egyetértek veled :)

Igen Lő, definitli igaz, egy magánintézetnek mindenképpen érdekében áll minden lehető előnyöket nyújtani, hogy megfogja a klienseket.

Sándor, akkor folytassuk ezt egy sör mellett :P

Péter said...

csak azt nem értem, hogyha úgy gondoljátok, hogy a "romanok, akik magyarlakta teruleteken elnek, maguktol is megtanulnak magyarul" valamint: "magánintézetnek mindenképpen érdekében áll minden lehető előnyöket nyújtani, hogy megfogja a klienseket" akkor miért értesz egyet azzal, hogy "Csíkszentmikulásalsón is kéne vágják az emberek a románt" és ami még durvább:"Szerintem az összes Romániában élő ember el kéne sajátítsa a román nyelvet". Nem érted hogy külön mércével mérsz, ráádásul negatívan diszkriminálod a kisbbségieket?!

azaz, a románok ugyis megtanulnak magyarul, de a magyaroknak legyen igenis kotelező a román nyelvtudás... (merthogy a románok olyan jófejek, hogy önként megtanulnak egy nagyon bonyolult nyelvet hisz érvényesülni akarnak, és a magánszektor is erre fogja őket kényszeríteni, a magyarok viszont pedig KOTELEZŐ módon tanuljanak meg románul, mert ha nem akkor nem fogank érvényesülni hmmmm)

Felméri Péter said...

Na figyelj Péter, kezd ez már kicsit unalmas és lapos vita lenni. Összefoglalom itt két pontban az álláspontomat még egyszer, utána részemről befejezettnek tekintem a problémát.

1. Szerintem egy adott államban minden ember kéne beszélje az állam hivatalos nyelvét.
2. Nem tartom helyesnek egy adott államban a nem hivatalos nyelv megtanulásának kötelezővé tételét, ugyanakkor viszont jónak találom, sőt támogatom azt, hogy adott esetekben más nyelveket is megtanuljanak / megtanulhassanak a lakósok, ha ez az ő választásuk. Szóval ha azt akarja elérni valaki, hogy ez teljesüljön, akkor azt pozitív reklámkampánnyal kell elérni.

Péter said...

Igen, egyetértek, kezd lapos lenni.

"1. Szerintem egy adott államban minden ember kéne beszélje az állam hivatalos nyelvét." - nemzetállami, kisebbségellenes, asszimilációs, kulturális diveritás ellenes gondolkozás. Szerencsére ezt már az EU sem gondolja így, és ha véggigondolnád, akkor te is belátnád, hogy nem oké.

"2. Nem tartom helyesnek egy adott államban a nem hivatalos nyelv megtanulásának kötelezővé tételét, ...pozitív reklámkampánnyal kell elérni." Nagyjánból egyetértünk (feltéve, ha nem nemzetállamban gondolkozunk)

amit most sem értek, hogy miért nem látod be, hogy ez a két dolog amit kijelentesz szöges elletátben áll? Nade, télleg hagyjuk ezt, túl van tárgyalva, csak azért írok, hogy az enyém legyen az utolsó szó.

:-p