Saturday, December 08, 2007

Kmdsz Gólyabál Gálaest

Már fordult elő, hogy betiltotta a Kmdsz vezetősége a Perspektívát, amiért kritikusan írtam belé a Gólyabáljukról. Akkor Béfé volt a főszerkesztő és egy eléggé nagyszabású összecsapást követően sikerült kiharcolnia, hogy késve, de megjelent a lap, benne a cikkel. A mostani kritikát nincs ki betiltsa, hát tessék, itt van:

A szervezés minden kritikán aluli volt. A legpocsékabb szervezés, amit életemben láttam. Ezt még csak súlyosbítja, hogy ez nem csak egy akármilyen fakultás Gólyabálja volt, hanem a Kolozsvári Magyar Diákszövetségé. Az egész egy apró teremben volt lebonyolítva a Studház legfelső emeletén, ennek ellenére a terem nem telt meg teljesen. Ha valamivel hátrább ültél, akkor alig láthattál valamit, mert csak egy nagyon alacsony, pár centis "színpad" volt, amire nem mindig álltak fel azok akinek fel kellett volna állniuk. Éppen ezért a Gólyákat is csak elvétve lehetett látni, akinek majdnem a fele kiesett egy félszeg bemutatkozást és egy írott(!!!) próbát követően, amiről a közönség mit se tudott. Szóval elküldtek három párt, semmi, a közönség számára értékelhető ok nélkül. Olyanokat, akik készültek, hogy akkor lesz Gólyabál meg próbák, és akkor lett ez.

Utána jött még egy pár unalmas próba, amik közül csak egy emelkedik ki ötletességével, ahol a párok egymás után megjelenő szavakkal kellett egy történetet meséljenek. De sajnos ez a próba is meghalt, mivel senki se használta igazán a fantáziáját, hanem különálló mondatokat alkotott a szavakkal. Talán ha ismerték volna előre a próbákat, akkor készülhettek volna és úgy számukra, mint a közönség számára élvezhetőbb lehetett volna az egész. Azt se tudom ki hányadik lett, mert úgy összecsapták az egészet, a közönség meg se nézhette rendesen a versenyzőket. Az egész horkolósan unalmas volt.

Mármint lett volna, ha nem lett volna jelen az Open Stage nevű humortársulat, akik a műsort vezették. Közülük is a legjobb Kozma Attila volt, aki nagyon jól belemelegedett a dologba és pár rövid storyval nagyon feldobta a hangulatot. A fiúkat különben elsődlegesen a próbák utáni fellépésre hívták, amikor is énekeltek pár dalt a Székelylend című cédéjükről. Kár, hogy nem mondtak el pár darabot is róla, mivel úgy éreztem, hogy vegyesen nagyobb sikerük lett volna. A zene is nagyon jó volt, de talán egy kis stand up jobban feldobta volna az estet.

5 comments:

Anonymous said...

Lenne egy-két hozzáfűznivalóm a bejegyzésedhez Péter.

Először is a Gálaest nem egy "apró" teremben hanem egy 250 férőhelyesben volt lebonyolítva, és, hogy a teremben volt néhány üres szék, az még nem azt jelenti, hogy nem telt meg.

A színpad tényleg alacsony és kicsi volt, ez ellen nincs mit tenni, ez van.

Másodszor pedig, a közönség miért kellene tudja, hogy milyen próbák lesznek? Éppen ezen van a lényeg, hogy meglepetések legyenek a közönség számára a próbák, versenyszámok. És azért, hogy egy próba meghal vagy sem, nem a szervezők a hibásak, hanem azok a gólyák, akik nem használják a fantáziájukat; és a gólyák ismerték előre a feladatokat, próbákat.

Az Open Stage humortársulatot elsődlegesen nem a próbák utáni fellépésre hívtuk, hanem azért, hogy ők legyenek az est házigazdái, vagyis ők vezessék le a versenyeket is (ők legyenek a bemondók).

Üdv., Matyi, egy gólyabál-szervező

Felméri Péter said...

Szia Matyi,

A terem ahhoz képest volt kicsi, hogy amikor utoljára voltam, akkor a Studházban a legnagyobb teremben tartották a Gólyabált. És ez az apró terem illetve a színpad hiánya szerintem nagyon sokat elvette az egész est lényegéből.

Nem a közönség kellett volna megismerje a próbákat, hanem a gólyák, de ha megismerték akkor o.k., csak nekem ez nem tűnt fel. De hát az az írott próba, meg a térképre feltűzés dolog... Soha nem derült ki, hogy ki hogy teljesített...

Ami az Open Stage-et illeti, úgy hallottam, hogy ők csak egy fél órával a Gólyabál kezdete előtt tudták meg, hogy vezetniük is kell.

Anonymous said...

Szia Matyi! Szomorunak tartom, hogy minden elcseszett kmdsz rendezveny utan az a magyarazat: hat ez van? nincs erdeklodes? golyaknak nincs fantaziajuk? stb stb. A legjobb magyarazat amit eddig hallottam, hogy ez a golyabal egy szakiskolaba hasitott volna. (Ez az amitol en ki tudok akadni). Peternek teljesen igaza van valamikor a kmdsz golyabal egy grandiozus rendezveny volt, volt nivoja. Sajnos a problema akar a halnal a melyen van elasva azaz nalatok a kmdsz-nel. (Fejetol budosodig a hal) Azert nem jarnak a rendezvenyeitekre mert unjak, es ezt mondjak - meg azok is akik elmentek hogy lassak a csoporttarsukat mert 250 ember siman osszejon 10 golyabol/ azaz ismeroseiktol - el masnak hogy uncsi mert sz*r volt.Ha ti nem lennetek annyira lazak es nem vennetek eszre, egy jo golyabalnak IGENYES szervezesre van szuksege - erdemes ellatogatni roman testvereink golyabaljaira - nem nagy szam inkabb kirakat golyabal de musor jellege van es van minoseg. Nekunk pedig mint
Jezuso a kereszt ez maradt hogy kenyszerbol leszervezzuk evente egyszer a golyabalt. Az a baj hogy nem tudjatok ertekelni a kritikat es nem tudtok vele mit kezdeni. Ideje lenne magatokba szaljatok es elgondolkodjatok vajon miert mozgat meg ilyen keves embert a valaha esemenykent emlitett golyabal? - Ami a diaknapokat illeti az inkab sportnapok egyreszt es rem primitiven viselkednek a diakok plane a sport egyetemistak, en ki is zarnam oket. udv gondolkodjatok es fejlodjetek hadd legyek ujra buszke ratok!

Anonymous said...

az elobbi bejegyzest a Jo Isten irta a magyarok Istene! :)

baba said...

A KMDSZ altal szervezett esemenyek mindig is kritkan aluliak voltak. A Perspektiva volt az talan ami meg kuzdott a maga szinvonalan a szervezeten. Bar az utobbi idoben, amiota vezetosegi csere volt, javult a helyzet, de ami par eve volt... boduletes hulyesegek voltak. A kolozsvari magyar diaksag az egyik legnepesebb az orszagban, pont ezert kellene a KMDSZnek nagyon jonak lennie. De kritikan aluli volt. Szeretnem ismet kiemelni, hogy a helyzet javult, es tisztaban vagyok vele, hogy nem lehet egyik naprol a masikra csodat varni, elismeresem az elmult 1 evben tapasztalt javulasert.

Es sok kifutyules es lehurrogas mindazert, ami par evvel ezelott ment...