Friday, December 29, 2006

Idei utolsó post


2006 egy jó év volt. Ezt muszáj ide leírjam, magamnak is, meg másoknak is, hogy tudják, hogy én úgy gondolom, hogy 2006 egy jó év volt. Gondoljátok át ti is, ha akad egy kevés nyugodt időtök, hogy szerintetek / nektek milyen is volt ez az év. Nem árt, ha mielőtt átrobog az ember az új évbe, visszatekint arra, hogy mit is tett az idén. Megéri azt a pár percet, mivel ki tudja mikor jut még idő arra is, hogy örüljetek annak, amit sikerült elérjetek.

Na de hogy enyhítsek a feszültségen, megint írtam egy olyan izét, ahol a sorok rövidebbek, mint ami kiférne és majdnem mind egyforma hosszúak. Akár vers is lehetne. Ami azt illeti vers is. Na. Itt van. Legyen a neve "Majdnem újévi vers". Mert majdnem újévkor írtam.

Majdnem újévi vers
írta Felméri Péter

Itt az új év,
itt van újra
verset írok,
megint... aa... újra.

A sok zenész
reggel ébreszt,
bárcsak ragadt volna
a torkukban a szusz.

Sok petárda
nincsen mostan
Hogy robbantsak
akkor mostan?

De mindenkinek
BUEK akkor, azaz
Boldog Újévet
Kívánok.

Wednesday, December 27, 2006

google mese

A google a brazilokat is megtréfálja már. Valaki ebből az országból keresett a Terminator 4-essel kapcsolatba a következő szavakkal: filme de arnold schwarzenegger astar a vista baby

Az eredmény pedig:
http://www.google.com.br/search?hl=pt-BR&q=filme+de+arnold+schwarzenegger+astar+a+vista+baby&btnG=Pesquisar&meta

(A kis ravasz google elsőnek dobja ki az oldalam, a brazil látogató pedig beveszi a horgot)

Friday, December 22, 2006

Médiabefutó – Egy kis kiértékelés


Elolvasva a
"Médiabefutó – a harmadik évad hideg kiértékelése" című cikket, arra gondoltam hogy én is lejegyzem a technikai észrevételeimet.

Ami elsők között megfogta a figyelmemet, az a szavazási rendszer. Amíg az on-line szavazás megnöveli a rendezvénybe bevont emberek számát, addig ugyanakkor elősegíti az igazságtalan eredmények megjelenését is. Mivel a rendszer úgy van megoldva, hogy azonosítás nélkül (username / password) lehet szavazni és akárki újra szavazhat félóránként, fenn áll annak a veszélye, hogy nem feltétlenül az kerül ki nyertesként, aki a legtöbb embernek tetszett, hanem az, akinek a legtöbb a barátja, mivel ezek naponta többször is hajlandóak voksolni, míg egy ismeretlen ember egyszer szavaz, aztán megfeledkezik az egészről, illetve azok, akiknek minimális ismeretekkel rendelkező hacker ismerőseik vannak. Igaz, hogy zártak ki szavazatokat a regionális fordulók után, azzal a jelszóval, hogy idegen országokból jöttek szavazatok. De ezt se lehet teljesen IP után megtenni, mivel tegyük fel, hogy valakinek van egy olyan weboldala, aminek van egy nézettsége. Ide felteszi a fellépés videóját és arra buzdítja a látogatókat, hogy szavazzanak az adott címen a fellépőre. Ebben semmi illegális nincs, még akkor se ha esetleg Németországból vagy Amerikából érkezik a szavazat, mivel itt is élnek magyarok. Ugyanakkor egy hacker megoldhatja azt is, hogy csak romániai IP-ről érkezzen szavazat egy adott produkcióra.

Minden esetre ez egy nyitott kérdés, hogy hogyan lehet megoldani ezt a szavazást, úgy, hogy minimálisra csökkenjen az illegális szavazatok száma de ugyanakkor a szavazónak se kerüljön túl sok munkába, hogy regisztráljon / belépjen és szavazzon, mert ez esetleg elveheti a kedvét.
Mindenképpen pozitívumként könyvelem el azt, hogy a fellépéseket feltették a nettre és bárki megnézhette azt. Ezzel nem csak a voksolást segítették elő, hanem azt is, hogy olyanok is megnézhették a produkciókat, akiknek nem állt módjában ellátogatni a bemutatóra. Big thumbs up.

A produkciók kommentárja agy nagyon fontos dolog szerintem. Éppen ezért értékelem, hogy ha nem is minden, de legalább a szakaszonként továbbjutó produkciókat röviden kommentálták a szervezők a transindexen. Ugyanakkor hiányolom, hogy egyetlen másik médiában se találtam meg ezt. Az újságok, melyeket én néztem, csak összefoglalóan írnak a dologról, egy-két képet mutatnak be. Pedig hát mi erdélyi és média, ha nem ez? A transindexen kívül nem találkoztam egyetlen elemző médiával se, ahol úgy a pozitív, mint a negatív oldalakt kiemelték volna.

Ezzel a témával kapcsolatban amit gyenge pontként könyveltem el, az a lassúság volt. Több napot kellett várni a cikkek megjelenésére, a videók feltöltésére. Tudom, hogy nem sok emberre volt bízva ez az oldala a dolognak, ha jól értettem összesen két sapientiás-médiás diák foglalkozott a kép és videó anyaggal, a cikk írás oldaláról pedig nem tudok semmit. De nem is azt kritizálom, hogy ez a pár ember dolgozhatott volna hamarabb, mivel gondolom megtettek minden tőlük telhetőt, hanem azt mondom, hogy esetleg lehetett volna több embert bevonni ebbe a részébe a dolognak. A regionális szakaszok lejárta utáni szavazás megnyitásakor az udvarhelyi szakasz videói mind fent voltak, míg a marosvásárhelyi videók még sehol.

A szervezés, ami a versenyzők logisztikáját illeti, szállítás, étkeztetés, elszállásolás, azaz, amit én láttam belőle, nagyon jól meg volt tervezve és véghez volt víve. Ez is csak gratulációt érdemel.

A műsorvezetők és műsortervező(k) is dicséretet érdemelnek, a show nagyon gördülékeny és látványos volt. Jó ötlet volt a versenyzőket beszéltetni és helyben értékelni a helyi szakaszokon, kár hogy nem futotta erre a későbbi fordulókban. Gratulálok Hajni és Téesz, jó buli volt végignézni a beillesztett stand up-okat, nagyon sajnálom, hogy nem jött össze a döntőre az a nagyon komplex dolog amit terveztél, már nagyon készítettem a hasizmomat rá :).

És végül, mint egy építő ötlet, szeretném megjegyezni, hogy jó lenne valahogy egy minimális befektetést igénylő módon támogatni a fellépőket, méghozzá a következő mód jutott eszembe. A Médiabefutó oldalán meg lehetne jeleníteni a versenyzők elérhetőségét, ezek beleegyezésével, például e-mail cím, messenger id, esetleg telefonszám, hogy olyan érdeklődők, akiknek megtetszett egy-egy produkció, fel tudják venni a kapcsolatot adott résztvevőkkel esetleges fellépések, meghívások céljából. Ugyanakkor a fellépők egymás között is felvehetik a kapcsolatot, esetleges együttműködések, közös projektek esetére. Például lehetne egy külön részleg, ahol a versenyzők beírhatják azokat az adataikat, amiket publikussá kívánnak tenni. És lenne akkor minden fellépőnek egy adatlapja, az összes fellépéseinek felvételével, fényképekkel a fellépésekről és személyes adatok, elérhetőségek.

Remélem nem sértettem meg senkit se kritikámmal, észrevételeimmel, mivel nem ez volt a szándékom, ugyanakkor bízom abban, hogy versenytársaimnak nem ez volt az utolsó fellépésük és segítette őket a Médiabefutó előrelépni, fejlődni.

Wednesday, December 20, 2006

Médiabefutó - ahogy én láttam a döntőt


Egy ennyivel tartozok még, hogy kerek legyen a story.

Hétfőn lefutott a Médiabefutó. Erre az alkalommal "A Bűvész" darabommal készültem. Ugyanúgy, ahogy a kolozsvári illetve marosvásárhelyi szakaszokon, ahogy lejöttem a színpadról, éreztem, hogy sikerült olyan produkciót mutatnom, amivel továbbjutok, a döntőben is éreztem, hogy ebből nem lesz semmi. Nem a darabban látom a hibát, mivel szerintem jobb mint az első két szakaszban előadottak. Ugyanakkor igaz hogy izgultam, de azt se mondanám, hogy rosszul adtam elő, de azt majd a videó megtekintése után tisztábban fogom látni. Én a közönségben látom annak a plusznak az elmaradását, ami egy előadást sikeressé tesz. Több helyen is felléptem már a bűvésszel, de még soha sem jöttem le keserű szájízzel ez után a darab után. És nem azt mondom, hogy nem jött le jól a darab, mert sokan mondták, hogy valóban tetszett nekik, de valahogy az összkép nem volt jó. Ennek szerintem egyik oka az, hogy a versenyzők nem lehettek jelen a teremben az előadás alatt, csak egy kisebb teremben követhették az előadást egy kivetítésen. Hiányzott az a plusz, ami Marosvásárhelyen megvolt éppen ezért, mert ott bent voltak a teremben mind a versenyzők és egy valóban pozitív versenyhangulat alakult ki, kölcsönös bíztatással. És ugyanez volt Kolozsváron is. Így alakulhatott, hogy két gyengébb darabomnak is nagyobb sikere volt mint a bűvészesnek. Sajnálom, hogy nem ezekben a városokban volt megrendezve a döntő, mert akkor biztosan nagyobb lett volna a siker. Egy férősebb teremben, ahol nem kell kirekeszteni senkit se csak azért mert nincsen elég hely.
akcióban a Bűvész

Saturday, December 16, 2006

Médiabefutó – the finals


Erre a fordulóra egy bűvészes darabbal készültem, és éppen ezért nagyon találóan azt a címet adtam neki, hogy "A Bűvész".

Ide csak azt szeretném megjegyezni, hogy ennek a darabnak a megvalósítása érdekében éveket töltöttem egy bűvész mellett, aki csak kenyéren és vízen tartott és ha nem ment a trükk, akkor meg is kínozott. Egy sötét pincében tartott bezárva és naphosszat trükköket kellett végezzek.

Aki eljön a csíkszeredai döntőre az megnézheti a rengeteg nagyszerű produkció mellett azt is, hogy mennyit sikerült a mesterbűvésznek belém vernie.

Jönnek az ünnepek, jipidaduda


Karácsonyi jó tanács a 43-as vonaláról: "Păi brad îi brad, dar bradul să fie brad."

Thursday, December 14, 2006

Médiabefutó - regionális szakasz



Végre felkerült a Médiabefutó regionális szakaszán előadott darabom, az Eszkimó. Jobbnak éreztem előadás alatt, de minden előadott darab jobb élőben, mint felvételről. Kicsit lassan indul be a dolog, de a végére elég mozgalmas lesz. A nagy medvevadászat után pedig eléggé kifulladtam és ezért nehezen ment a beszéd utána. És persze a végén megtekinthető a "Nagy eszkimó hótánc amitől hó hull majd".

A fordulóról a transindexen lehet olvasni, itt: http://media.transindex.ro/?cikk=5018

Wednesday, December 13, 2006

Közmondok


Írtam egy indiai közmondást a tegnap: "Aki máma egy tyúkot lop, az holnap egy kakast fog lopni."


Máma írok egy kínait is.

Monday, December 11, 2006

Médiabefutó – magánvélemény


Nagyon jó buli volt a marosvásárhelyi regionális szakasz. Egy, a végére ellaposodó, showra számítottam kezdetben, mivel 40 fellépő versenyzett a továbbjutásért, de nagyon kellemes meglepetésemre a kezdetektől a végéig egy nagyon pörgő előadás lett az eredmény. A közönség nagyon profi volt, minden előadást értékelt, egyetlen fellépő se érezhette rosszul magát, miután lejött a színpadról. Hajni és Téesz pörgették a műsort, Szabika pedig a nagyszüleiről mesélt, amikor elhúzódott a szerelés. Téesz azt mondta, hogy tervez egy képregényszerű összevágást a Médiabefutó alatt készült pár fotóból. Már alig várom.

Nehéz helyzetbe került a zsűri, mivel rengeteg színvonalas produkció volt és nehéz lehetett kizárni sok olyat, akik jók voltak, de végül nem lehetnek ott a csíkszeredai döntőben. Én személy szerint nagyon sajnálom hogy nem jutott tovább a Jokerman, egy kolozsvári együttes, mivel már a helyi szakasz főpróbáján megtetszett a zenéjük. Hátha sikerrel járnak a közönségszavazáson. Itt lehet rájuk voksolni hétfő éjjeltől. Remélem minél hamarabb videó is felkerül ugyanide: http://mediabefuto.transindex.ro/fellepok06.php?mid=1440

Ugyancsak ügyesek voltak a Clapping Rhytmics, akik ezen a szakaszon felfújt papírzacskókkal zenéltek. Ötletes produkciójuk volt, a közönség is oda volt értük, viszont a zsűri sajnos másképp gondolta. Ha rájuk szavaznátok, akkor itt lehet próbálkozni: http://mediabefuto.transindex.ro/fellepok06.php?mid=1434

És akkor most megint mondom, hogy azokra akik továbbjutottak nem éri meg szavazni, de ha valaki mégis nagyon ragaszkodik ahhoz, hogy szavazzon rám, akkor azt az alábbi címen teheti meg. Ide nemsokára felkerül az előadásom felvétele is, ha valakit érdekelne, akkor ideklikk: http://mediabefuto.transindex.ro/fellepok06.php?mid=1437

Kolozsvárról továbbjutottak még a Katapult és a Grimus ének-zene kategóriában illetve Kecskés Levente és a Tiszta szívvel szavalók. Gratula.

Cikk a fordulóról hamarosan a transindexen vagy a http://www.mediabefuto.ro -n.

Friday, December 08, 2006

Médiabefutó next episode - Az Eszkimó


"Szemet gyönyörködtető egy darab, ahogy teljes pompájában elénk tárul az eddig rejtelmes északi világ, annak minden jellegzetes elemével. Az eszkimó törzsfőnök nem titkolózik és megmutatja kultúrájának sötét oldalát is. Megjelennek az eszkimó életében kulcsfontosságú szerepet játszó állatok is, a jegesmedve és a fóka, melyek elengedhetetlen nyersanyagforrás a zord jégmezőkön. Ugyanakkor helyet kapnak az elbeszélésben ezen emberek pajkos szórakozásai is, melyekkel kevés szabadidejüket töltik ki. Mindent összevetve egy tanulságos és kimerítő ismertetőt hallgathat meg az, aki Felméri Péter - Az Eszkimó című darabját megnézi."

Björn Svenson és Lars Haarban eszkimológusok

Tuesday, December 05, 2006

Subidu


Kicsit alakult a Szomszédnénis előadás olyan szempontból, hogy 15%-al több Felméri lesz benne, mint ahogy az az előző bejegyzés idején volt. Ez pedig azért, mert még három másik darabban játszok majd, olyan helyeken ahol kell egy harmadik ember. Igaz nem sokat fogok tenni, de az egyiknek a végén megvernek.

Szerda 20:00, Báthory díszterme Szomszédnéni humorest [fizetett hirdetés]

Nem szeretem a reggeleket


Már vagy ötször kezdtem bele ebbe a szövegbe de egyik megközelítés se tetszett igazán. Mivel több ötletem nincs és mégis meg akarom írni, akkor marad ez kezdésnek.

A lényeg: szerda este nyolc órától Szomszédnéni Produkciós Iroda humorest a Báthory dísztermében (ahol eddig is volt). Aki nem hiszi járjon utána. Én is fellépek egy új darabbal. Itt a plakát:


Sunday, December 03, 2006

Kedves Mikulás

Hahh, írtam egy jó verset a Mikulásnak, aminek azt a címet adtam, hogy: "Vers amiben benne van a Mikulás neve, meg hogy miket csinál". A vers meg itt van alább, vagy lehet hogy ének, mert dallamra is lehet dúdolni:


Vers amiben benne van a Mikulás neve, meg hogy miket csinál
Írta Felméri Péter

Eljön a vén Mikulás
Jó gyereket látni
Ha megfog, hogy rossz voltál
Csillagokat fogsz látni

Ha nem hiszed, hogy így van
Gondolkozzál kétszer
Ha még mindig nem hiszed,
Csak tegyed a nagy hülyét.

[Szakasz kivágva cenzúra miatt]

De ha viszont jó voltál
Örüljön a lelked
Mert akkor a Mikulás
Hozza a sok cuccot.

Édesség meg finomság,
Minden amit kívánsz
Sok csoki, meg sok rahát
A jó gyerekeknek.


(És most együtt, kezeket a magasba, és taps, és taps)

Csak a szüleim meg ne lássák, mert letiltanak az internetről. De ha tanügyminiszter leszek kötelezővé teszem ezt a verset. Úgyhogy kedves szülők, már is lehet gyakoroltatni a kis takonypócokkal a fülbemászó rigmusokat.

Saturday, December 02, 2006



Amíg el voltam utazva több offline üzenetet is kaptam azzal, hogy szaporán szavazzak Puskás Öcsire, mint a világ legnagyobb focistájára. Én fogtam is az egeret és klikkeltem szaporán, nem csak azért mert esetleg hazafias kötelességem lett volna, hanem azért is, mert úgy gondolom, hogy valóban megérdemli. Nem mondhatnám, hogy a legnagyobb focistának tartom, mivel annyira sokat a többi nagyról nem tudok, az viszont biztos, hogy joggal tagja a top5-nek.

Szívesen szavaztam volna Pelere vagy Zidanera is, de gondoltam, hogy nekik is megvan a saját nemzetük, aki szavazzon rajuk. Szóval akkor klikk Puskásra. És ekkor ért az a meglepetés, ami elgondolkoztatott. Mennyire lehet hinni egy ilyen online szavazásnak? Gondol egyet egy ember, például én, feltesz egy szavazást és akkor kihirdeti, hogy a legjobb focista a beérkező szavazatok alapján Nagy Béla, aki mondjuk a CFR egyik cseréje.

Van-e akkor egyáltalán értelme szavazni? Megörvendezteti majd az emberek lelkét az, hogy Puskás Öcsit a világ legjobb focistájának kiáltották ki egy tizedrangú oldalon? Kár is erőltetni az ilyesmit.

Az említett oldal: http://www.bestfootballer.com/

Friday, December 01, 2006

Szeretem Európát turné


Ez a pár nap, amit elutazva töltöttem, több volt számomra mint egy jól sikerült turné. De ez a plusz nem feltétlenül egy szakmai eredetű többlet :)

Maradjunk mégis a turné keretein belül. Az összes fellépés alatt Izabellát adtam, ami egy sikeres darab, mindenhol örvendtek neki, kicsik és nagyok. Höhöhö harf hö. És ebben a darabban az is poénos, hogy nem csak poén poén hátán, hanem a teljes karakter elő van adva. Éppen ezért azok is nevethettek rajta, akik már sokadszorra voltak kénytelenek megnézni (értsd a többiek, akik még részt vettek a turnén). Hát erre az építő dologra jöttem én rá az elmúlt napokban. Amivel még próbálkoztam, az az volt, hogy minden előadásra becsempésszek egy új ötletet, poént, ami kicsit számomra is megdobja a darabot. Az egyik ilyen eset a szentgyörgyi fellépéskor volt, amikor is Alffal együtt léptünk fel, aki a húgomat alakította. Máskor meg az atomerőmű himnuszát fütyültem el teljes beleadással. Na jó, elég ebből ennyi.

De mit is akartam még. Ja igen, hogy a turné nagyon jól jött ki, köszönet a szervezőknek és mindenkinek, aki részt vett benne. Örülök, hogy részt vehettem.